• Glasvleugelvlinder (Greta oto) Harskamp

  Glasvleugelvlinder

  Harskamp

 • Rouwbandpage (Papilio polytes) Harskamp

  Rouwbandpage

  Harskamp

 • Methona confusa Harskamp

  Methona confusa

  Harskamp


Harskamp

Op de rand van de Veluwe en de Gelderse Vallei.


Harskamp is een dorp in het noordoosten van de gemeente Ede in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen op de rand van de Veluwe en de Gelderse Vallei. In 2012 had Harskamp 3550 inwoners.

Betekenis van de naam

De naam is een samenvoeging van 'Hars' en 'kamp'. De naam werd in 1333 gespeld als 'Hoerscampe', een goede eeuw later als 'Harscamp'. Een kamp is een stuk omheinde grond dat in bezit is van een enkele persoon (dit in tegenstelling tot een enk of eng) De latere betekenis werd algemener: veld, akker. Het eerste naamsdeel komt uit het Middelnederlands: (h)ors, (h)ars, met de betekenis 'paard'.


Toerisme

Toerisme

Het dorp is gelegen aan de rand van de Veluwe. Behalve als legerplaats is het bekend vanwege de aanwezigheid van campings en recreatieparken. Een toeristische attractie is de Passiflorahoeve, een zorgboerderij die de Nationale Plantencollectie Passiflora beheert. Rond het dorp is het 'Harscamperpad' uitgezet, een zogeheten klompenpad. Dit is een wandelroute over historische kerkpaden. In het dorp staat de Lana Mariana, een als beltmolen gebouwde graanmolen.

In Harskamp zijn een aantal restaurants, vier cafés en vier grotere campings gevestigd

Passiflorahoeve

Passiflorahoeve

De Passiflorahoeve’ is een zeer bijzondere attractie in Harskamp. Het is een tuin met vele soorten vlinders en planten die je niet zomaar ergens in een tuincentrum tegen komt. Daarnaast is het een zorgboerderij, waar mensen met een psychische hulpvraag, verstandelijke of lichamelijke beperking op ontspannen wijze werken. Wat deze hoeve uniek maakt, is haar grote collectie Passiflora’s en Aristolochia’s en haar Tropische en Europese vlindertuinen met eigen vlinderkwekerijen.


Foto's

Fotoseries met foto's genomen in dit gebied.

17
augustus
2016

De Passi­flora­hoeve

De Passiflorahoeve (Harskamp): Methona confusa

Fotoserie genomen in de Passiflorahoeve in Harskamp (de Veluwe).

Gepost in: Foto's | Harskamp | Specials | Aantal Views: 3682


Overzichtskaart Harskamp

Klik op een marker | shift-slepen om in te zoomen