• Groene eikenbladroller

  Groene eikenbladroller
  Tortrix viridana
  De groene eikenbladroller is een van de meest voorkomende plaaginsecten in Nederland.

  Herkenning

  De spanwijdte varieert enorm en ligt ergens tussen 16 en 24 mm. Microvlinder met spits toelopende lichtgroene voorvleugels. Kop, antennes en pootjes zijn beigebruin en de achtervleugels zijn grijsbruin, zoals bij de meeste bladrollertjes. De mannetjes zijn iets kleiner dan de vrouwtjes.

  Gelijkende soorten

  Gelijktijdig vliegende kleine groenuil (Earias clorana), maar deze heeft een lichte vleugelrand en bovendien witte en geen grijsbruine achtervleugels. En hoewel de kleine uiltjes vaak erg veel kunnen lijken op bladrollertjes is de vleugel geheel anders gevormd.

  Verspreiding

  De eikenbladroller is zeer talrijk en komt overal in Nederland voor waar eikenbossen of grote parken met eiken zijn.

  Habitat

  Eikenbossen of (grote) parken met eiken.

  Waardplanten

  Quercus robur (zomereik), Q. rubra (Amerikaanse eik), Q. pubescens (donzige eik) en Q. petraea (wintereik).

  Vliegtijd en gedrag

  De vlinders vliegen vanaf juni tot en met augustus en leggen begin juli hun eieren grotendeels om en op de knoppen. Overdag zitten ze verscholen tussen de eikenbladeren of andere boomsoorten en 's nachts komen ze tevoorschijn en vliegen ze op het licht af. Hoewel wordt gezegd dat de oudere rupsen naar andere boomsoorten kunnen overstappen, wordt de groene eikenbladroller bij ons vrijwel uitsluitend op eik aangetroffen. Daarbij kan het vlindertje zó massaal optreden dat bomen soms geheel worden kaalgevreten. Ze worden daarom door boswachters goed in de gaten gehouden

  Levenscyclus

  De rupsen komen in het voorjaar voor de bladontwikkeling uit en vreten aan de knoppen. Tijdens de bladontwikkeling vreten ze aan het uitgelopen blad. Per blad word het samen gesponnen en opgerold. De rupsen zijn zeer vraatzuchtig en groeien erg snel. Al eind april/begin mei verpoppen de eerste om slechts twee tot drie weken later de volwassen vlinders te leveren. De rupsen verpoppen in de spinsels en in de schorsspleten van de boom. De volwassen vlinders worden niet veel ouder dan een dag of vijf.

  Kenmerken rups

  Tot 15 mm lange lichtgroene rups met een zwarte kop. Bij beroeren zeer levendig en hangen vaak aan een draad. De jonge larven zijn grijsbruin en meestal tamelijk ongetekend. Vanaf de derde instar (fase tussen twee vervellingen) zijn de larven bruinig groen en hebben verspreid zwarte stippeltjes op de rug. De kop is bruinig zwart en later geheel zwart.

  Specificaties

  Deel dit artikel

  Hoogsteen.nl

  Amateurfotografie


  Flickr

  Ontdek meer van
  Hoogsteen.nl op Flickr.

  Twitter

  Volg Hoogsteen.nl
  op Twitter.

  Youtube

  Het Hoogsteen.nl
  YouTube kanaal.

  Weer

  Weerstation
  Surhuisterveen Centrum.