• Hageheld

  Hageheld
  Vrouwtje.
 • Hageheld

  Hageheld
  Vrouwtje.
 • Hageheld

  Hageheld
  Vrouwtje.
  Lasiocampa quercus

  Het mannetje van de hageheld heeft donkerbruin met gele voorvleugels; het vrouwtje is lichter gekleurd en veel groter.

  Herkenning

  Voorvleugellengte: ♂ 25-34 mm, ♀ 33-40 mm. De warme donkerbruine kleur van het mannetje, samen met de witte centrale vlek en de brede lichte band op de voorvleugel, maken deze soort goed herkenbaar. Het vaalgeel of lichtbruin van het vrouwtje, dat een soortgelijke vleugeltekening heeft, is eveneens kenmerkend.

  Gelijkende soorten

  De kleine hageheld (L. trifolii) is gewoonlijk kleiner. De afstand van de buitenste dwarslijn tot de achterrand van de voorvleugel neemt bij de hageheld toe in de richting van de voorrand; bij de kleine hageheld neemt de afstand in deze richting juist af.

  Verspreiding

  Algemeen. Komt op veel plaatsen op de zandgronden en in de duinen voor; ook daarbuiten kan de soort plaatselijk worden waargenomen.

  RL: gevoelig.

  Habitat

  Heiden, bosranden, struwelen, ruige graslanden en duinen.

  Waardplanten

  Diverse loofbomen en struiken, waaronder sleedoorn, duindoorn, wilg, struikhei, braam en bosbes.

  Vliegtijd en gedrag

  Half juni-half augustus in één generatie. De mannetjes vliegen op zonnige middagen in een grillige vlucht rond. De vrouwtjes vliegen vroeg in de avondschemering en komen aan het begin van de nacht op licht af.

  Levenscyclus

  Rups: september-mei. De rups, waarvan de haren soms huidirritatie kunnen veroorzaken, is vaak zonnend aan te treffen. De rups verpopt zich tussen dode bladeren in een taaie, stevige bruine cocon.

  Kenmerken rups

  Tot 65 mm; lichaam donkerbruin tot zwart, overdekt met bruinachtige haarborstels; boven de spiracula een rij witte strepen en onder de spiracula soms een rij roodachtige strepen; kop donkerbruin.

  Gelijkende rupsen

  Kleine hageheld (Lasiocampa trifolii).

  N.B.: vergelijk behalve de uiterlijke kenmerken ook de tijd van het jaar waarin de rupsen voorkomen, het habitat en de waardplant(en).

  Specificaties

  Deel dit artikel

  Hoogsteen.nl

  Amateurfotografie


  Flickr

  Ontdek meer van
  Hoogsteen.nl op Flickr.

  Twitter

  Volg Hoogsteen.nl
  op Twitter.

  Youtube

  Het Hoogsteen.nl
  YouTube kanaal.

  Weer

  Weerstation
  Surhuisterveen Centrum.