• Kardinaalsmutsstippelmot

  Kardinaalsmutsstippelmot
  Yponomeuta cagnagella
  De kardinaalsmutsstippelmot wordt ook wel de kardinaalsmutsmot of kardinaalsmutsspinselmot genoemd.

  Herkenning

  De voorvleugels zijn wit met talloze zwarte vlekken, de grondkleur is vaak wat witter dan bij de andere soorten. Langs de voorrand liggen vaak meerdere vlekken dichter bijeen. De franje is beduidend wit. Ondervleugels dieper bruingrijs, met een helder witte franje, waarin talloze kleine randjes zichtbaar zijn. De spanwijdte van de vlinder bedraagt 19 tot 26 millimeter.

  Gelijkende soorten

  De mot is uiterst moeilijk, zelfs met microscopisch onderzoek aan de genitaliën, te onderscheiden van de meidoornstippelmot, de appelstippelmot en de wilgenstippelmot.

  Verspreiding

  De kardinaalsmutsstippelmot is in Nederland en in België een algemene soort, die verspreid over het hele gebied kan worden gezien.

  Waardplanten

  Waardplanten zijn soorten kardinaalsmuts (Euonymus), met name wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus). Ook is de soort (in Zwolle) massaal waargenomen op tamelijk hoge struikjes van uitsluitend grote maagdenpalm (Vinca major).

  Vliegtijd en gedrag

  Van eind juni tot eind augustus.

  Levenscyclus

  Eén generatie per jaar. De ronde en afgeplatte eieren worden in hoopjes (20 tot 50) afgezet op op takken nabij de knoppen van de waardplant. De eieren zijn voorzien van een geleiachtige laag die zorgen voor camouflage. De soort overwintert in het ei als een klein rupsje. In mei mineren de rupsjes in een topblad dat daardoor verwelkt. Van mei tot juni leven de rupsen in spinsels, die de hele struik kunnen bedekken. Ze kunnen een hele struik kaal vreten. Verpopping vindt plaats in mei/juni. Na 10-20 dagen komt de mot tevoorschijn.

  Kenmerken rups

  De rups is geelbruin met twee rijen zwarte stippen.

  Specificaties

  Deel dit artikel

  Hoogsteen.nl

  Amateurfotografie


  Flickr

  Ontdek meer van
  Hoogsteen.nl op Flickr.

  Twitter

  Volg Hoogsteen.nl
  op Twitter.

  Youtube

  Het Hoogsteen.nl
  YouTube kanaal.

  Weer

  Weerstation
  Surhuisterveen Centrum.