• IJsvogel Drachten

  IJsvogel

  Drachten

 • Zwarte Ibis Drachten

  Zwarte Ibis

  Drachten

 • IJsvogel Drachten

  IJsvogel

  Drachten

 • Zwarte Ibis Drachten

  Zwarte Ibis

  Drachten


Drachten

'De diamant van het Noorden'.


Drachten is de hoofdplaats van de gemeente Smallingerland in de provincie Fryslân. Met zo'n 45.000 inwoners is het na Leeuwarden naar inwonertal de grootste plaats in Fryslân.

Geschiedenis

Drachten ontstond in de 17e eeuw uit de dorpjes Noorder-Dragten en Zuider-Dragten of Noorderdrachten en Zuyderdrachten aan het riviertje de Drait of Dracht. Het gebied was rijk aan hoogveen en voor het afvoeren van de hieruit gewonnen turf werd de Drachtster Compagnonsvaart gegraven. Later ontstonden in het gebied ook scheepswerven. Veel skûtsjes zijn op deze werven gebouwd.


Parken

Parken

Hoewel een grote plaats behoort Drachten niet tot de Friese elf steden; Drachten heeft nooit stadsrechten gekregen maar op grond van de grootte, industrie en openbare voorzieningen kan Drachten een stad genoemd worden. Begin jaren 1950 telde de plaats tienduizend inwoners. Iets eerder, in 1950, werd er een fabriek van Philips gevestigd, wat het inwonertal sterk deed toenemen.

Stadsbeeld

Stadsbeeld

Omdat Drachten pas in de jaren 50 een grotere plaats is geworden, dateert het grootste gedeelte van de bebouwing van na die tijd. Toch zijn er enkele gebouwen te vinden van architectonisch belang van voor die tijd. Enkele voorbeelden zijn het voormalig klooster aan de burgemeester Wuiteweg (waar deze weg onder de A7 door gaat), het Bleekerhûs (een herenhuis aan het Moleneind) en een Jugendstilhuis op de hoek van de Stationsstraat en de Lange West.

Rond de Torenstraat is een aantal woonhuizen te vinden die ontworpen zijn door gemeentearchitect Cees Rienks de Boer, waarvan het houtwerk beschilderd is naar een ontwerp van Theo van Doesburg uit 1921. Wegens de primaire kleuren die Van Doesburg voorschreef, wordt de wijk de Papegaaienbuurt genoemd.


Om de explosieve groei in de jaren vijftig in goede banen te leiden, heeft de gemeente Smallingerland het architectenbureau Van den Broek en Bakema in dienst genomen, dat bijvoorbeeld ook de Lijnbaan in Rotterdam op zijn naam heeft staan. Zij hebben het winkel- en voetgangersgebied van de plaats naar voorbeeld van de Lijnbaan ingericht en zijn ook verantwoordelijk voor de "Tjaardaflats", drie woonflats van 14 verdiepingen aan de oostelijke rand van de plaats om Drachten een stedelijker aanzien te geven.

De watertoren, ook uit de jaren vijftig, is genomineerd als rijksmonument. Drachten telt 24 rijksmonumenten en 37 gemeentelijke monumenten.


Tegenwoordig is er sprake van de Drachtstervaart die lag op het Moleneind, gedempt in de jaren zestig, weer door te trekken tot het centrum. Ter voorbereiding op de aanleg ontwierp kunstenaar Henk Hofstra een symbolische blauwe weg met een afmeting van tien bij duizend meter. Hierin verschijnt in het wit de tekst Water is leven, wat tevens de titel is van het kunstwerk. Dit leidde tot veel protest van de omwonenden, omdat ze hier vooraf niet of nauwelijks van op de hoogte zijn gebracht. Tevens kost het tijdelijke project de gemeente een bedrag van 37.500 euro. De blauwe weg leverde Drachten echter wel een aantal berichten in de nationale en ook internationale pers op.

Cultuur en recreatie

Cultuur en recreatie

De schouwburg De Lawei, is een groot en modern theater. Achter De Lawei is de muziek-, dans- en toneelschool De Meldij gevestigd. Verder is er het jongerencentrum/poppodium Iduna en een bioscoop De Bios.

Het Museum Smallingerland, gevestigd in een oud klooster, toont werk van Friese kunstenaars als Pier Pander en Sjoerd de Roos, en beschikt daarnaast over werk van De Stijl-kunstenaar Theo van Doesburg, diens Drachtster geestverwanten de gebroeders Evert en Thijs Rinsema, en de Dada-kunstenaar Kurt Schwitters alsook schilderijen van Jan van der Kooi die jaren in Drachten en omgeving heeft gewerkt.


Foto's

Fotoseries met foto's genomen in dit gebied.

07
juni
2015

IJsvogels

Drachten: IJsvogel (Alcedo atthis)

Vandaag opnieuw een vogelsoort van mijn most wanted list gehaald: de IJsvogel. En weer dankzij mijn broer Willem, die een stelletje wist te zitten. In één woord: adembenemend!

Gepost in: Foto's | Drachten | Specials | Aantal Views: 5273

15
februari
2014

Zwarte Ibis

Zwarte Ibis

In de omgeving van de Gerben van Manenstraat in de wijk Drachtstervaart te Drachten scharrelt sinds een kleine week een Zwarte Ibis rond, een bijzondere verschijning in Nederland.

Gepost in: Foto's | Drachten | Specials | Aantal Views: 6975


Overzichtskaart Drachten

Klik op een marker | shift-slepen om in te zoomen