• Appelvink

  Espelo

  Appelvink

 • Gekraagde roodstaart

  Espelo

  Gekraagde roodstaart

 • Holenduif

  Espelo

  Holenduif

 • Bonte vliegenvanger

  Espelo

  Bonte vliegenvanger


Espelo

Een buurtschap in Overijssel.


Espelo is een deel van het buitengebied van Holten, in de gemeente Rijssen-Holten (Overijssel). Het buurtschap bestaat uit ongeveer 150 gezinnen wonend in verspreid liggende boerderijen en vrijstaande woningen. Deze zogeheten 'Sploders' vormen een hechte gemeenschap waarbij men het aloude noaberschap nog hoog in het vaandel heeft.


Historie

Historie

Mr. J.W. Racer, geboren op 1 juli 1736 te Delden en later gewoond hebbende in Oldenzaal, vermeldt in zijn Overijsselse gedenkstukken dat de naam Espeloo reeds wordt gevonden in een stuk uit het jaar 1188.

Etymologen (beoefenaars van de woordafleidkunde) menen dat Espelo(o) "espenbos" betekent. Een esp is volgens Van Dale een ratelpopulier. Aldus wordt ook de naam Espel in de Noordoostpolder verklaard. Espelo behoorde evenals Helhuizen (vaak aangeduid als de Hel) tot de marke van Holten. Een rasechte Holtenaar noemt Espelo gemakshalve Splo en hun inwoners Sploders.


Fotohut Arjan Troost

Fotohut Arjan Troost

Vogelhut Espelo ligt in het buurtschap Espelo, dichtbij Holten. Deze vogelkijkhut staat in een lange strook bos aan de westkant van de Sallandse Heuvelrug. Het is een gemengd bos met naald en loofbomen. De hut is ingegraven waardoor je vanuit een mooi laag standpunt kunt fotograferen.

Voor de hut ligt een ondiepe vijver waar vogels kunnen drinken en badderen. De setting is zo gemaakt dat je vanuit alle hoeken foto’s kunt maken met een mooie achtergrond. Doordat de hut voorzien is van spiegelglas wordt verstoring zo goed als voorkomen, je kunt bijvoorbeeld een badderende sperwer in alle rust, uitgebreid fotograferen zonder dat hij bij de eerste klik opvliegt. Meer informtie over de fotohut vind je op Vogelhut Espelo.


Foto's

Fotoseries met foto's genomen in dit gebied.

06
mei
2019

Vogelhut Espelo

Vogelhut Espelo

Fotoserie genomen in de vogelhut van Arjan Troost in Espelo.

Gepost in: Foto's | Espelo | Specials | Aantal Views: 2249


Overzichtskaart Espelo

Klik op een marker | shift-slepen om in te zoomen