• Sperwer

  Lemele

  Sperwer

 • Pimpelmees

  Lemele

  Pimpelmees

 • Gaai

  Lemele

  Gaai

 • Eekhoorn

  Lemele

  Eekhoorn

 • Goudvink ♂

  Lemele

  Goudvink ♂


Lemele

Hoogste punt op de Sallandse Heuvelrug.


Lemele (Nedersaksische uitspraak: Leemle) is een dorp in de gemeente Ommen in de provincie Overijssel, gelegen aan de voet van de Lemelerberg. In 2019 telde Lemele zo'n 1300 inwoners.

De naam Lemele is afgeleid van het leem dat vroeger in en om de Lemelerberg werd gevonden. Uit vondsten bij afgravingen is gebleken dat al 2000 jaar voor het begin van onze jaartelling mensen rond de Lemelerberg woonden. De eerste keer dat Lemele wordt vermeld is in 1474.


Toerisme

Toerisme

Ten westen van Lemele ligt de Lemelerberg. Deze vormt vooral in de zomer een toeristische trekpleister. In Lemele is ook de regionaal bekende discotheek Zaal Dijk gevestigd.

Op de Lemelerberg staat een leeuw. Toen het monument, dat aan het 100-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden herinnert, in 1913 in Park 1813 onthuld werd, was het een liggende leeuw. In 1923 werd het monument verplaatst naar het hoogste punt van de Lemelerberg. In 1934 werd het, gefinancierd door een legaat van Jhr. Johan Hora Siccama van de Harkstede (1853-1928)[2] vervangen door een staande leeuw.


Fietsen

Fietsen

Verken een afwisselend landschap van rivieren, bos, heide, vennetjes en zandverstuivingen. Overijssel heeft een uitgebreid fietsnetwerk en heel veel aansprekende fietsroutes. Rijd van knooppunt naar knooppunt, volg een smaakroute of laat het aan het toeval over. In het Vecht- en Reestdal is een aantal fietsroutes geselecteerd die via het knooppuntensysteem of met bewegwijzerde bordjes heel eenvoudig te fietsen zijn. U vindt de routes ook bij de Tourist Info Punten in het Vechtdal.


Fotohut HBN7

Fotohut HBN7

Aan de voet van de Lemelerberg heeft fotograaf en natuurliefhebber Han Bouwmeester in samenwerking met Landschap Overijssel een fotoschuilhut aangelegd.

Deze fotohut, HBN7, bevindt zich in een voor publiek niet toegankelijk heideterrein; tussen jeneverbesstruiken en zicht op een prachtig stuk heide. Achter de hut bevindt zich een bos met voornamelijk grove den. Meer informtie over de fotohut vind je op www.hanbouwmeester.nl.


Foto's

Fotoseries met foto's genomen in dit gebied.

08
april
2018

Vogelhut HBN7, Lemele

Vogelhut HBN7, Lemele

Fotoserie genomen in vogelhut HBN7 van Han Bouwmeester in Lemele.

Gepost in: Foto's | Lemele | Specials | Aantal Views: 2212


Overzichtskaart Lemele

Klik op een marker | shift-slepen om in te zoomen