• Oostvaardersplassen

  Oost­vaarders­plassen

 • Oostvaardersplassen

  Oost­vaarders­plassen

  Edelhert

 • Oostvaardersplassen

  Oost­vaarders­plassen

  Konikpaarden

 • Oostvaardersplassen

  Oost­vaarders­plassen

  Boerenzwaluwen

 • Oostvaardersplassen

  Oost­vaarders­plassen

  Vink

 • Oostvaardersplassen

  Oost­vaarders­plassen

  Baardman


Oostvaardersplassen

Nederland van duizenden jaren geleden.


Duizenden jaren geleden zag ons hele land er zo uit. Nu zijn het riet, water, de ruige grasvlaktes en de wilde dieren van de Oostvaardersplassen niet alleen uniek voor Nederland, maar voor heel Europa.

Van de Oostvaardersplassen is er maar één in Nederland. Sterker nog: in heel Europa is er geen gebied dat met de Oostvaardersplassen te vergelijken valt. In het diepst gelegen deel van Zuidelijk Flevoland, de door de mensen aangelegde polder in het IJsselmeer, schiep de natuur een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen.


De Oostvaardersplassen zijn het grootste moerasgebied van Nederland. De weidsheid is ongekend en de natuur heeft er vrij spel. Ontelbare vogels hebben bezit genomen van het gebied. Vooral in de winter is dat een spectaculair gezicht. De natuur is er nog jong. Toch is het nu al een natuurgebied van internationale allure. De bomen, struiken en bossen zitten vol vogels, zoogdieren en insecten. Grauwe ganzen grazen in het moeras. En de honderden Heckrunderen, konikpaarden en edelherten geven het gebied een haast on-Nederlandse aanblik.

Vogelboulevard

Vogelboulevard

De Oostvaardersplassen zijn beroemd om de vele vogels. Moerasvogels als reiger, roerdomp en karekiet leven er. Maar ook ganzen, lepelaars en aalscholvers voelen zich er prima thuis. Zelfs de zeearend wordt regelmatig gesignaleerd en broedt er sinds 2005. Niet vreemd dat vogelliefhebbers uit de hele wereld op bezoek komen. De dijken rond het gebied zijn echte ‘vogelboulevards’. In de winter is het ruige landschap indrukwekkend kaal en stil, maar in de lente is het er een drukte van belang. Dan zijn tienduizenden grauwe ganzen in de rui. Enkele honderden blijven om te broeden. In september begint de bronsttijd van de edelherten. Wekenlang galmt het burlen van de mannetjes over de vlakte.

Oerbos en rietkragen

Oerbos en rietkragen

Om de rust van de vogels niet te verstoren, is een groot deel van de Oostvaardersplassen afgesloten voor publiek. Het vrij toegankelijke deel is een soort Oostvaardersplassen in het klein. Met een oerbos, waterpartijen, rietkragen en grote grazers. Het Praamwegviaduct biedt een prachtig uitzicht. De vogels zijn vooral van april tot en met juli te zien.


Deelgebieden

Overzicht van de bezochte deelgebieden.

 • De Zeearend
 • De Zeearend

  De Zeearend

  Observatiehut "De Zeearend" is in 1995 in opdracht van Rijkswaterstaat Directie IJsselmeergebied (RDIJ) gebouwd.


Foto's

Fotoseries met foto's genomen in dit gebied.

02
december
2013

Omgeving 'Zeearend'

Omgeving 'Zeearend'

Maandag 2 december met twee van mijn broers weer de Oostvaardersplassen bezocht. Deze keer hebben we slechts één locatie bezocht, in de omgeving van kijkhut 'Zeearend'.

Gepost in: Foto's | Oostvaardersplassen | Aantal Views: 3662

17
juni
2013

Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen

Op deze maandag voor het eerst in natuurgebied de Oostvaardersplassen geweest. En wat een adembenemende ervaring! Werkelijk een schitterend gebied om in te vertoeven: weids en zeer afwisselend.

Gepost in: Foto's | Oostvaardersplassen | Aantal Views: 3745


Overzichtskaart Oostvaardersplassen

Klik op een marker | shift-slepen om in te zoomen