• Gewone witvlekmot

  Gewone witvlekmot
  Vrouwtje.
  Incurvaria masculella
  De rups van deze mot snijdt steeds een nieuw kapje uit het blad en maakt dit vast tegen de binnen­zijde van het oude kapje.

  Herkenning

  De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 12 en 16 millimeter.

  Verspreiding

  Algemeen door heel Nederland, soms echter talrijk.

  Habitat

  Struiken, hagen en diverse bomen.

  Waardplanten

  Verschillende struiken en hagen, zoals haagbeuk (Carpinus betulus), kastanje (Castanea sativa), hazelaar (Corylus avellana), beuk (Fagus sylvatica), eik (Quercus), roos (Rosa) en linde (Tilia).

  Vliegtijd en gedrag

  De motjes vliegen in één generatie per jaar. Eind april kruipen ze uit de pop en vliegen tot in juni. De soort legt het ei af in het blad. Daarom is er nooit een ei zichtbaar.

  Levenscyclus

  Minerende rupsen worden gevonden vanaf mei tot en met juni. De mijn start ongeveer op dezelfde manier als bij de ber­ken­blad­snij­der­mot (Incurvaria pectinea). Ze maken eerst een gangetje dat al gauw overgaat in een blaasmijn. Uit die blaasmijn wordt dan later een ovale uitsnede gemaakt waarin de rups nog een tijdje zal verder leven. Het frass (ontlasting van herbivore insecten) ligt zowel in de gang als in het eerste deel van de blaasmijn eerder in hoopjes opeengepakt. De soort overwintert als volgroeide rups. Oudere rupsen laten zich op de grond vallen en eten van dood blad. Ze leven en verpoppen dan in een van blad gemaakt zakje.

  Kenmerken rups

  De witte rups heeft een bleekbruine kop. De prothoracale plaat (het bovenste deel van het eerste segment van het borststuk) is eveneens bleekbruin.

  Specificaties

  Deel dit artikel

  Hoogsteen.nl

  Amateurfotografie


  Flickr

  Ontdek meer van
  Hoogsteen.nl op Flickr.

  Twitter

  Volg Hoogsteen.nl
  op Twitter.

  Youtube

  Het Hoogsteen.nl
  YouTube kanaal.

  Weer

  Weerstation
  Surhuisterveen Centrum.